HOŞGELDİNİZ

Değerli ziyaretçimiz hoş geldiniz. Yerimizi görmek için tıklayınız Devamı...



VETERİNER İŞL. MD.

VETERİNER MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
a)5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası gereğince sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların rehabilitasyonu, tedavileri, acil müdahaleleri,gerekli operatif girişimleri ile üremelerinin önüne geçmek için kısırlaştırma operasyonlarının yapılması, barınmaları ve beslenmeleri hizmetlerini sağlamak.
b)Hayvan Haklarını korumak; hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili çalışmaları yapmak ve sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları toplamak, kısırlaştırılan, aşılanan ve bakımı yapılan uygun sokak hayvanlarını alındıkları ortama bırakılmalarını sağlamak.
c)Yerel hayvan koruma gönüllülerinin çalışmalarını koordine ederek sokağa bırakılan hayvanların beslenmelerini ve korunmalarını sağlamak.
d)Sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesini sağlamak, sahiplendirilen hayvanların takibini sağlamak,
e)Hayvanlarla insanlar arasında ortak olan hastalıkların yayılmasını önlemek, hayvan bakım ve gözetim merkezleri kurmak, karantina hizmetlerini yönlendirmek /yerine getirmek
f)Belde sınırları içerisinde evlerde beslenen hayvanların kayıt altına alınmasını sağlamak
g)Hayvan sevgisinin yaygınlaştırılması ve diğer veteriner hekimlik hizmetleri konusunda belde halkının bilinçlendirilmesi için toplantı, panel, seminer vb. aktivitelerde bulunmak ve ilgili sivil ve resmi toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak
h)Sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesini teşvik etmek ve isteklilere yardımcı olmak,
ı)Veteriner sağlık tesisleri kurmak ve işletmek; hayvanlarla ilgili olarak koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri vermek,
i)Hayvan barınaklarını ve hayvan alımı ve satımı yapılan yerleri denetlemek,
j)Hayvan ve hayvansal ürünlere menşe şahadetnamesi vermek
k)Gıda maddelerinin üretildiği, satıldığı, taşındığı ve depolandığı yerleri gıda mevzuatına uygun çalışmalarını sağlamak ve denetlemek,
l)Hayvansal gıdalardan insanlara bulaşabilen hastalıklarla ilgili tedbir alarak tüketicileri bilinçlendirmek,
m)Gıdalar nedeniyle oluşabilecek her türlü riske karşı tüketicileri koruyucu önlemleri almak, gıda ile ilgili düzenlemeleri yapmak.
n) Her türlü haşere ile mücadele işini düzenlemek, üreme ve yayılmayı önleyici tedbirleri almak,

Sahipsiz Hayvan Şikayetleri İçin İrtibat Nosu: 442 37 18 – 442 63 98Veteriner Müdürlüğü İrtibat Nosu: 458 89 00/1201



ÇANKAYA BELEDİYESİ
VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRÜLÜĞÜ
SAHİPSİZ HAYVANLAR REHABİLİTASYON MERKEZİ
ÇALIŞMA SİSTEMİ

  1. Hayvanlardan insanlara geçebilen hastalığının ortaya çıkmasını engellemek, sokak hayvanlarının sayılarını kontrol altında tutmak ve bu hayvanların çevrelerine verebilecekleri zararların önüne geçerken aynı zamanda onlarında yaşam haklarına sahip çıkabilmek ve çevrelerinden zarar görmelerini engellemek için bu hayvanlar, usulüne uygun insancıl yakalama kafesleri, yakalama aparatları ve Padok çoklu yakalama sistemi gibi yöntemleri kullanılarak toplanıp şikâyetler değerlendirilmekte, yakalanan sokak hayvanları barınağına getirilmektedir.
  2. Toplama ekiplerince ilk defa bölgeden toplanan hayvanlar diğerlerinden ayrı tutulup, ilk olarak muayenesi ve acil tıbbi yardımları yapılmaktadır. Tıbbi bakımları ve tedavisi ile çeşitli operasyonları yapılan bu hayvanlara iç ve dış parazit ilaçları verilip kuduz ve diğer hastalıkları yönünden aşılanmaktadırlar. Ardından üremelerinin önüne geçmek amacıyla kısırlaştırılıp bu hayvanlara numaralı kulak küpesi takılıp kayıt altına alınmaktadırlar.
  3. Bu sayılan rehabilitasyon işlemleri tamamlanan ve bakımı, beslenmesi sağlanan hayvanlardan sosyal ve uyumlu olup mahalleliler tarafından bakılanları tekrar alındıkları bölgelere bırakılmaktadır.
  4. Toplanan sokak hayvanlarının bakım ve beslenmesi kuru köpek maması kullanılmakta, özel bakım gerektiren yavru ve hastalıklı hayvanların beslenmeleri için uygun nitelikli kuru ve konserve mama, süt ve besleyici özel tıbbi gıdalar verilmektedir.
  5. Yavru ve yavrulu anneler özel bölümlerde diğer hayvanlardan ayrı olarak bulunmaktadır.
  6. Isırık şikayeti üzerine almış olduğumuz hayvanlar özel bölümde tutulmakta, ısırılan kişiye hayvanın sağlık durumu hakkında bilgi verilmekte bu bölümde 10 günlük yasal kontrol süresini dolduran hayvanlar daha sonra rehabilitasyon bölümüne alınarak rehabilite edilmekte sahipli ise sahiplerine verilmektedir.
  7. Rehabilitasyon merkezi, barınak, kullanılan tüm ekipman, cihaz ve malzemelerin temizlik ve bakımları ile her gün rutin olarak deterjan ve dezenfektanlar kullanılarak yapılmaktadır.
  8. Rehabilitasyon merkezi ve barınaktaki hayvanların kaldıkları yerlerin dış parazitlerle mücadele edilmesi yönünden her hafta rutin olarak ilaçlanmaktadır.
  9. Sokaklarda yaşayan küpesiz ve kısır olmayan (rehabilite edilmeyen) başıboş sokak hayvanlarının kontrolsüz olarak üremeleri ile son yıllarda artan Pet Shop sayısına bağlı olarak kontrolsüz hayvan satışı yapılması ve bu hayvanların bir süre sonra çeşitli nedenlerle sahipleri tarafından sokağa terk edilmeleri neticesinde ilçemiz ve Ankara ili genelinde sahipsiz sokak hayvanları sayısında ciddi artış gözlenmektedir.

Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon Merkezine bağlı olarak çalışan Yavru Sahiplendirme Biriminde ve bakımevinde bulunan sahiplendirilmeye uygun hayvanlar, merkezimizde çalışan Veteriner Hekimler tarafından incelenen başvuru formlarına göre, sahiplendirilmesinde sakınca görülmeyen kişilere sahiplendirilmekte, sahiplendirme sırasında hayvanları koruma kanununa uygun olan bir sözleşme imzalatılmakta, bu hayvanların ömür boyu tedavi, aşı ve bakımları tarafımızca ücretsiz olarak takip edilmektedir. Böylece bu kimsesiz, muhtaç canlıların ömürlerinin kalan kısmını refah ve huzur içinde geçirmelerine yardımcı olunmaktadır.





SOKAKLARDAKİ SAHİPSİZ HAYVANLAR

Yerleşim bölgeleri genişledikçe, hayvanların yaşam alanları daralır. Bu hayvanların bir kısmı mahalleliler tarafından sahiplenilir, bir kısmı ise çöp olarak atılan yiyecek artıkları ile yaşamlarını devam ettirmeye çalışır. Özellikle köpekler iri cüsseleri ile dikkat çeker ve istenmeyen tür olarak ilan edilir. Bu köpekler kısırlaştırılmadıkları için, nüfusları sürekli artarak, bugün baş edilemeyeceği düşünülen boyutlarda bir sorun haline gelir. 

Yasada, bu görevlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirilmesi öngörülmesine rağmen, Çankaya Belediyesi, ilçe sınırları içinde bu sorunlara kalıcı çözümler üretmeye çalışmaktadır. 

GERÇEKTEN BU SORUNUN ÇARESİ YOK MU?

Bazı mahallelerde 10-15 bireylik 5-6 köpek grubunun mevcut olduğu ve bazılarının da saldırgan davranışlar sergilediği bilinmektedir. Doğal denge sonucu, sokaktan alınan her bir köpeğin yerini bir başkası doldurur. Köpeklerin alındığı yerlerde yemek, su ve barınma olanakları olduğundan, yerinden alınan köpeğin/köpeklerin yerine yenileri gelir ve bu yaşam çemberi devam eder. Oysa 5199 sayılı hayvanları koruma kanununda belirtildiği üzere, toplanıp barınaklara alındıktan sonra rehabilitasyonu tamamlanan, aşıları yapılmış ve kısırlaştırılmış hayvanlar tekrar alındıkları sokaklara bırakıldıklarında bölgelerine başka hayvanların girmesine izin vermeyecek, böylece saldırgan veya sağlıksız olabilecek diğer hayvanları bu bölgelere sokmayacaklardır. Sonuçta buralarda kontrollü ve sağlıklı köpekler yaşamaya başlayacaktır.

ÇANKAYA BELEDİYESİ OLARAK; TÜM DÜNYACA KABUL GÖREN KISIRLAŞTIR, AŞILA, YAŞAT, SAHİPLENDİR YÖNTEMİNİ UYGULAMAKTAYIZ.

Belediyemiz, hayvanlara zarar verilmeden, grup halinde yakalanıp, kısırlaştırılıp, aşılanıp, saldırgan karakterlilerin barınakta alıkonulmasını, olmayanların 5199 yasası gereği alındıkları yerlere bırakılması ilkesine dayanan çoklu yakalama (padok) projesi ile, Çiğdem Mahallemizde yeni bir çalışma başlatmıştır. Çalışmalar neticesinde olumlu sonuçlar alınmış olup sokak hayvanları en uygar toplama yöntemi olan bu yöntemle başarıyla toplanmıştır. Çalışmalarımız diğer mahallelerde de aynı yöntemi kullanarak devam edecektir.

Mahalle sakinlerimizden, uzun vadeli, çözümü hedefleyen bu projeye destek vererek, çözüme yardımcı olmalarını rica ediyoruz.