HOŞGELDİNİZ

Değerli ziyaretçimiz hoş geldiniz. Yerimizi görmek için tıklayınız Devamı...



20 Ocak 2011 Perşembe

Sahipsiz ve Kontrolsüz Köpekler

Köpeklerin, çeşitli yöntemlerle toplanıp barınaklara doldurulması çare olmadığı gibi, bu durum canlının doğasına aykırı olup; kapalı ortamlarda giderek daha da agresifleşen köpek toplulukları yaratmakta, onların toplanması ile temizlenen bölgelerin oluşturulması, yeni yabancı köpeklere ortamı açmak anlamına gelmekte ve Belediyelere ciddi anlamda bir yük getirmektedir.


Çalışmaların amacı, bölgeyi tamamen köpeksiz hale getirmek olmamalıdır. Çünkü zaman zaman yapılan alanı köpeklerden temizleme çalışmaları sonrası, bölgeye dolan yabancı ve agresif köpeklerin ciddi sorunlara neden oldukları dikkate alınarak, 5199 no.lu Yasa’nın da öngördüğü gibi, ALANI TANIYAN VE SINIRLI SAYIDAKİ SAKİN KÖPEĞİN ALINDIKLARI YERLERE BIRAKILMASI, o bölgede ÇOĞALMAYAN VE ALANI/İNSANLARI TANIYAN BİR POPÜLASYONUN OLMASI, bölgenin yeni köpeklerle dolmasını önleyici bir tedbirdir.

Yabancı köpeklerin yerleşim bölgelerinin içlerine kadar girmelerinin 2 temel nedeni vardır:
  1. Yiyecek bulmak,
  2. Çiftleşmek.
Alandaki köpeklerin kısırlaştırılmış olması ve artmış yiyecekler olmaması halinde, diğer köpekler bu bölgede aradıklarını bulamayıp, başka bölgelere kayacaklardır.
  • Düzenli beslenen ve kısır köpekler, alanlarını terk etmezler (100. Yıl Üçgen Çarşı civarındakiler gibi),
  • Alanlarına yeni köpek sokmazlar,
  • Kötü niyetli kişilere karşı güvencedirler,
  • Alıştırılanlardan, refakatçi köpek olarak yararlanılabilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu çalışmalarda en önemli nokta, hayvan severler tarafından beslenen ve yarı-sahipli olarak nitelenen sosyal köpeklerin tamamının kısır, aşılı ve düzenli besleniyor olmasıdır (tüketebilecekleri kadar yiyecek verilip, artıkların kalmaması). 

Hiç yorum yok: